Archive for October, 2010


Hadoi, lame plak x update blog ni…da nak abes bulan baru teringat pasal graphic galian. Ni ade 3 lagi sites yg boleh bantu korang sbg designer walopon x bantu aku sgt…hahaha…(da tinggal 20% je sifat designer dlm aku skang ni.. ;p) Sume org ade style maseng2..ini yg aku gune tuk bwat kije2 aku dulu. Harap ade la siket2 dr sini yg boley tolong korang jugak. 😉

http://www.behance.net/

Ni salah satu care nak  marketkan portfolio kite dlm tenet. Unlike other  social portfolio sites, this one actually provide us  with the list of employer. Employer have to pay to  post any pigeon hole in their company. Meaning,  they’re serious to employ any good candidates.  Tak kesah la korang dari mane pon, kalo ade  rezeki, bley je dpt job deal ngan org luar. Paleng  busuk pon bley la dpt job freelance kecik2. 😉 Company yg mencari pon bley tahan femes  jugak. Oleh  itu. register la cepat. Free je kot.

 

http://www.webdesignerwall.com

Yup, cantek  blog nih. Blog die ni da di post merate dlm  internet sbb simple and yet beautifully presented.  Mamat yg handle blog ni org cine dr Toronto. Die  ade 2-3 sites yg die handle, tp site ni yg best. Blog  ni tempat die post sume idea beliau. “A wall of  design ideas, web trends, and tutorials.” ade  tetulis kat atas blog beliau. That’s all about it.  Sume ade. Tutorial beliau byk tang ke CSS,  Photoshop, Illustrator..plus tips2 untuk  melajukan kije sbg seorang designer… Sape yg  minat ngan WordPress pon bley layan die ni, sbb  die sendiri design theme untuk WordPress.  Cekidaut~

 

http://ilovetypography.com/

Mmg ade je yg hyper dan fanatik. Ni la jadinye bile da fanatik ngan typography. Kepale hotak die nak review sume jadah jenis font yg die jumpe! hahah~ Url die pon da bgtau terang2…jd, don’t expect anything other than typo. huhu…Tapi sbb ade org cani la senang kije kite..kalo rase nak tau font ape sesuai utk pakai kat mane, bace je kat sini. Setahu aku die tade bg freebies font, sbb die sndr menjual font2 beliau…tp research die pasal font dapat bantu kite pileh font terbaek untuk sesuatu design. 😉 Sile la mengigau font ye~

 

Advertisements

Kusyuk Dalam Solat

Ni la punce knape kite sembahyang2 tp tak elok2 jugak perangai. huhu..Sesuke aku post artikel ni, aku pon sendiri tgh2 nak blaja ape yg aku post ni. Credit la untuk satu blog yg aku terjumpe secare x sengaje. Tq Farahin.

Nape la nak kene blaje sume ni? Tuhan kan tau maksud ayat tu, bwat ape kite pon nak tau? Bagi aku, ni la jalan untuk kite kusyuk dalam solat. Time solat adelah time kite berkomunikasi dgn tuhan kite…kecik ati tuhan sbb kite maen ckp je tp x paham ape kite ckp. Cammane tuhan nak layan kite? nak makbol doa kite kan? kan? Seelok-eloknye kite paham ape yg kite bace, supaye kite lebeh kusyuk dan bersunggoh bile solat. Insyaallah solat kite diterime, hajat dimakbolkan, pe’el bertambah elok, bahagie dunie akhirat. Amin~

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku adalah untuk Allah Tuhan sekalian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.
Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam. Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Yang menguasai hari pembalasan. Hanya Engkau yang kami sembah dan hanya Engkau kami mohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.
Rukuk
Maha suci Tuhanku yang maha mulia dan dengan segala puji-pujiannya.
Bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.
Iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.
Sujud
Maha suci Tuhanku yang Maha Tinggi dan segala puji-pujiannya.
Duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah aku, rahmatilah aku, kayakan aku, angkatlah darjatku, rezekikan aku, berilah aku hidayah, sihatkanlah aku dan maafkanlah aku.
Tahiyat awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya, sejahtera ke atas kami dan hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.
Tahiyat akhir
Ya Allah, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.  Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya. Berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. Sebagaimana Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.
Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahteralah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang Engkau pimpin. Berkatilah untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku dari segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan dan tidak sesiapa pun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau.  Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan taubat pada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera ke atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

Harap dpt menolong aku dan korang. 😉

Imagine

Ok. Lagi satu kije aku bile aku tade kije…drawing yg aku scanned. Then aku tambah kaler dan kepak ayam kat blkg tu. Konon nak berangan boley terbang la…nak cam angelic2 sket..tu yg ade cahaye 2-3 keping tu..huhuhu… 🙂

Sorry sbb aku da kecik kan size pic dlm blog ni. nak minimize kan space. blog free la katekan. Nak tgk besar skit pi kat sini.

Stengah org ade al-Quran. Tapi x sempat nak bace katenye. Banyak kije katenye. Duk depan Laptop/pc je katenye. Ni aku nak kongsi sket..sambel² bwat kije dpn laptop/pc, bley la masok kat link ni tgk². Da x de alasan da kan? kan? :p

Dlm ni ade complete 30 juzuk. Tafsir dlm mcm² bahase. Bahase Bangla pon ade haaa..org Bangla pon da x leh wat alasan..ape ape? hahaha…aku nak peringat kat korang dan diri sndr, moh la kite bace bile ade lebey mase sbb setiap satu saat hanye sekali. harap2 kalo lg stengah jam tetibe mati, ade la bekap bonus bace quran. (tetibe je seram..hoooo)..tau pon takot. ;p

Front of the Quran

Image via Wikipedia

Ni link Al-Quran: http://quran.com/

Kekadang nak bace tapi x sempat² jugak nak bace. Dengar pon jadi la…..Ni ade list2 audio imam Mekah, Mesir, Madinah dn memane lagi la. Aku bukannye kenal sgt pon. huhu…Siyes dorang bace sedap. Korang bley buffer kalo nak dengar satu2…dan boley jugak download satu Al-Quran penuh. Tak lame pon..download cite Heroes 17 seasons boley x kan yg ni x bley..hohoho…

Ni link Audio Al-Quran: http://quranicaudio.com/

Sbenarnye link audio tu ade je kat dlm website tafsir quran tu. saje nak point out takut korang x jumpe. Selamat beramal², Kubor maseng² 😀

%d bloggers like this: