Akibat dari serangan kemurungan penolakan gadis, tetibe aku keluarkan satu soalan pade sahabat, “Jom p Jepun..? Tpi x leh bwk anak bini…”…Die melihat seraye berkate, “oh?……….best jugak.” 3 bulan kemudian kteorng bertolak dari K.Trg ke LCCT. 😉

Dari K.Trg ke KL, kadang-kadang perot aku bergeroncong, kadang-kadang tersenyum…kadang-kadang aku tergelak sorang mcm org gile. Toleh ke kanan, muke driver aku, sahabat aku, Mat Noah…beliau turut gile mcm aku.“Apehal?…hahahahahaha”…Tak perlu ckp pon dh boleh buat kteorng tergelak. Kteorng yg laher terus terpisah, berkenalan di meja tuisyen mase Ting 4 terus bersahabat sampai sekarang. Walopon hamper jutaan kali terpisah, tetap terjumpe balek. Waktu cikgu tuisyen, Mr Ooi, bercerite kat depan, Aku, Mat Noah  dgn Kelong (sahabat yg tewas x dpt join sekali ;p) duk sibuk cakap pasal Gundam yang ade dekat almari die. Kire rare jugak lah cikgu matematik ade Gundam…Bende alah tu lah yg buat aku dan Mat Noah ade dlm kerete ke K.L sambel senyum seribu makne, lebeh2 lagi aku ni ha yg x pernah keluar M’sia, dapat pi tempat yg aku angan2 dari kecik. 😉 Kalo orang laen kate, “jepun mahal..!”, aku kate, “kumpul la duet”. hihihi…kalo x berusehe, nak ke kampung sebelah pon x berminyak moto. Kan kan? heee 😀 Gambarajah dibawah aku letak beberape caption mane yg perlu dan berstory mane yg berfaedah. Dozo~ 😉

Sebelom perjalanan ibunde banyak pesan aku supaye byk doa supaye badan sehat, perjalanan mudah. Aku femes sbg manusie mudah menerime pelawaan penyaket. Jadi itu lah yang aku buat, dan itulah yg Allah bagi. Perjalanan mudah sediket demi sediket, badan pon x buat hal. Nampak mamat kat dlm gambar atas ni? Bukan, itu bukan Mat Noah, itu mamat Indonesia dr KL ke Tokyo utk KEMBALI bekerje slepas bercuti. Alhamdulillah, walopon aku da prepare sume ape yg patut tp maseh byk info yg terlepas, si Joni ni la yg memberi tips kat kteorang ape2 yg penteng. 6 jam dalam flight Air Asia X dah jd mcm kedai kopi. Oh, Nasi Lemak Pak Naseer sedap dimakan…sile cube nnt ye. Ape yg aku prepare sbenarnye? Sebiji buku perjalanan 8 hari 7 mlm dan beberape patah perkataan Jepun. Ape dlm buku tu? Setiap section ade cerite tentang tempat berlainan yg  kteorng nak pi, pete dan name tempat nak dituju, tempat makanan halal, budget makan, budget transport dan budget shopping untuk setiap hari. Kenape nak detail sgt? Aku sgt kedekut, aku tamo p dgn travel agent. Jadi aku buat pelan aku sendiri dan booking hotel on9. Lagi murah dan shiok. 😉 Lepas 6 jam dlm flight, sampai la kami bertige di Haneda airport pukol 10.30 pm kot. Joni ajar aku care nk gune vending machine, tp duet Yen aku berupe kertas dan besar. Bukan nak up kan org Jepun la, tp selambe je akak Jepun yg cool  derme 300 yen kat aku yg terkebel-kebel dpn mesen air.  Allah tolong kteorng lagi. 😉

Tapi x kan sume cerite best je kan? Allah bg jgk ujiannye. Nikon D7000 aku bwk berhajat utk mengambel gambar bertukar jd barang hiasan bile terjatuh berdebab ke lantai airport. Lens yg melekat pade body camere sudah bercerai talak 3. Aku baru je sampai airport, baru je kentek2 2-3 keping dlm eroplen, dh jadi barang muzium. Sedey dan pilu, TAPI!…….haaa..Mat Noah bwk jgk Nikon D90 adek beliau, jd selamat la objektif mengambel gambor. Nampak x puseng2 cerite mesti ade happy ending? mcm cite Korea x?? hahaha..

Selepas tumpang makan nasi impet dgn rendang ibunde Mat Noah, bergelimpangan di airport semalaman, selesai suboh kteorang bertolak ke Ikebukuro utk check in kat Sakura Hotel.

Hari pertama : Ikebukuro

Ini baru hari pertame..Sume yg aku bimbang dh jd betol. Nak makan halal susah, nak amek wuduk susah, nak tanye alamat pon susah, nk berak sambel senyum susah. “Aiiish, mcm lame la pulak 8 hari kat siniiiiiiiiiiiii~ patut la ade pakej 3H2M, 4H3M…homesick la pulak! nak nasi dgn kuah singgaaaaang!!” (-_-) Sesape yg tanye time tu mcm mane kat tokyo, mmg aku kate sgt terok utk org Islam hidup sini. huh~

Ni 1st day…2nd day aku jd gile terus. Hahaha..sat nooo~ minum sat. Nnt la sambong. ;p

Advertisements