Masok hari ke-2, aku x berape nak shiok sbb smlm punye isu duk maen dlm kepale. Tgk luar tingkap, “Oh, hujan…mcm dlm ramalan cuace smlm”….so kteorang tukar plan. Spatutnye ke Ameyoko Market di Ueno (outdoor activity), tapi tukar ke shopping kompleks di Akihabara (indoor activity). Hujan buat badan aku rase sgt sengal sejuk. Sgt shiok jike berbini dikale cuace begini pikerku..huhu..kasut Converse yg aku pakai pon bukan kasut untuk musim dingin+hujan. Make lembap la kasut dan sejuk la kaki. Tak shiok. Terpaksela aku sumbat kasut aku dlm mesen pemanas kat toilet utk proses pengeringan sementare Mat Noah jage line..haha..kelam kabot jugak..Dari smlm aku down, hari ni dengan kasut basah pulak…tapi sumenye terubat bile nampak bangunan besar Yodobashi-Akiba, Akibahabara. 😉

Yodobashi -Akiba, masok mule2 je dh nampak penuh brg electronic…handphone, komputer, tv etc. Mmg da set dlm kepale tamo beli ape2 tp keimanan bergoyang jgk tgk iphone5 yg murah sket drpd M’sia. Sampai tingkat 4 kot, aku dh tersenyum sbb floor tu penuh dgn barang camera….sampai tingkat 6, aku dgn Mat Noah bertukar jadi budak umor 8 tahon. Satu floor tu sume action figure, barang2 hobby budak besar..dan ade satu section yg besar gile mmg dedicated utk Gundam. Make bertempiaranlah kami ke kiri ke kanan x tau mane nak amek. Oleh kerane kteorng dlm budget trip, tepakse la pileh betol2 supaye x over budget dan maseh boleh makan. ;p Dek kerane terlalu happy, floor 6 sahaje kteorang habeskan mase 4 jam dan x ade sekepeng gambar pon yg aku snap sbb x teringat langsong aku bwk camera..hahaha..Satu hari dlm Yodobashi-Akiba tanpe kemane2 area Akihabara. Lunch pon dlm tu jugak, so kene try restoran jepun la. Bile keluar dlm kul 5.30pm, dah gelap. Barula lege siket perasaan sbb dh beli ape yg tak patut. hahaha…

Maghreb sane kul 4.45pm, siang singkat…jadi solat pon dekat2 je. Pas maghreb barulah kteorng jalan2 kat luar masok kedai2 kecik. Kebanyakannye sume barang electronic dan anime. Snap gambar 10-20 keping pastu kteorang balek ke Sakura Hotel, Ikebukuro. Dh jadi rutin bile sampai hotel, bergelimpangan dulu kat lobby utk dptkan free Wifi. Time tu je kalo nak update family dan sahabat pon. Kul 9 naek atas utk siap2 masak makanan tin yg kteorang bwk dr M’sia. Kari ayam Yeos, sedap dan pedas, cicah dgn roti..menanges kegembiraan. haha…Segale kesulitan semalam pon sebenarnye dh bley setel. Isu mknanan halal, wuduk, solat dan tandas. X susah sgt pon. 😉 Lame ke 8 hari 7 malam? Semalam aku kire, “baru 1 hari dh rase cam lame je, ade lagi 7 hari…alahai~”…ari ni aku kire jugak, “ala, dh nk abes hari ke-2, tinggal lagi 6 hari…ala alaaaaa~” huhu 😉

Hari ke-2 x la penat sgt sbb stuck dlm bangunan tu je mcm sawang, x berjalan sgt. Hari seterusnye dan seterusnye sgt la melampau. Kalo slame ni aku bukan ahli sukan mahupon ahli merentas dese, apekah kaki ku ini robot dengan selambe berjalan 10 km? Musykel.

Advertisements