4th day. Sebelum aku gi Jepun, aku terjerembong dgn satu blogger yg cerite pasal trip die ke Tokyo. Die kate betape bodohnye die sbb x sedar ade tempat yg artistic kat Tokyo hingge lah kawan die suggest die utk jenguk Shimokitazawa hari last die kat Tokyo. Bile die pi sane, die terkejut sbb suasane sgt laen berbanding tempat2 laen. Kalo die tau Shimokitazawa sgt shiok, die akan pi berkali-kali. Itu kate die la, aku yg tgk gambar die post pon teruje jgk. So, dengan tidak sabarnye aku pon pi ke Shimokitazawa hari ke 4. Yeah!!

banner

Untuk sampai ke Shimokitazawa, perlu lalu Shibuya. Seperti biase pukol 9 selesai makan pagi, kteorang berjalan dr Sakura Hotel ke Ikebukuro Staion dan terus ke Shibuya. Shibuya tempat yg sgt fames, berbeze dgn Shimokitazawa. Shibuya nampak mcm tempat budak-budak kaye dan mak bapak berumah banglo sahaje yg lepak kat situ. Kalo ade yg sebatang kare pon org mcm kteorang. Pendatang halal. Kedai shopping byk cam Zara, Topman, Forever 21, dll. Dh puas berjalan-jalan, nk lunch plak. Sbb dh x tau mane nk cari makanan halal, kedai Itali yg paleng senang. Macam biase Mat Noah akan ingat jalan2 yg dh lalu dr pagi dan slambe je bwk aku pi kedai Itali mcm kedai tu kat kampung die je, dan aku yg kene ckp Jepun dgn org ramai semacam org2 tu org Teghanu. “Seafood dake..seafood dake~”, maksudnye seafood sahaje. Aku pastikan x de letak arak dlm mknan lepas siap masak. Pas belasah pasta yg sedap dan solat Zohor kat dlm kedai tu, kteorang bergegas ke Shimokitazawa. 😉 Yup, it’s a combination of art, people and buildings.

Baru je sampai Shimokitazawa dalam 10 minet, aku dah rase cam, ‘Kalo aku nak pindah ke Jepun, sini la tempat aku. ;)’..punyela nak bgtau berkenannye aku kat tempat ni mcm berkenan pade gadis. huhu…Surroundingnye laen sket dr tempat2 laen aku pi. Rumah lebeh cantek. Kedai2 pon lebeh cantek. Barang2 pon vintage dan zakka style. Orang? yeeeees, sgt indie..mungken sbb musem aku pi ni musem luruh, jd fesyen indie yang berkaler luruh sgt sesuai. Harge brg? x lah murah sgt tp maseh aku suke Shimokitazawa, x kire x kire 😉 Yang shioknye, walopon tempat ni x femes sgt, maseh ade kedai makan islam halal. Kedai mamak, makanan india. Sedap. Budak2 jepun mude pon pi makan kat situ. Mmg x de chopstik la, sume pakai tgn tarek roti naan cicah daal. Aaaaaaah, oishkattaaaaaa~ huhu..owh, tokey kedai yg sgt suke terime pelanggan islam, disediekan sejadah dan kopiah utk kami solat asar dan maghreb. Alhamdulillah, suke btol ari tu sebab selese 😉 Selalunye kul 8 dh nk balek Ikebukuro, tp kat Shimokitazawa aku rase tamo balek. haha..

Dlm kul 9.30 kteorang dh sampai Shibuya. Ternampak la satu bangunan Loft ni. Rupenye ade event Marvel exhibition. Aku dgn Mat Noah melompat la masuk Loft. Untung betol ternampak Loft. Dah masuk, waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…Setiap level Loft kat Shibuya menjual barang2 yg berdesign sgt cantik. Tgk boley, beli? aku x mampu. huhu..So trus panjat level atas skali utk ke ruang Marvel. Suke suke 😉 hari yang menyukekan. haha~

Advertisements