Assalamualaikum. Mula pada hari ini, aku cuba untuk menulis dengan bahasa baku………. -_-…..Hahaha..mengarot btol. Lagi sedap bertaip mengikut sebutan mulot aku ni. Hmm..Dah lame aku tinggalkan post Jepun ni. Dalam 1-2 bulan ni aku ashek termimpi Tokyo aje. Dalam sebok2 cane bley termimpi ntah, rindu agaknye. T_T Mari menyambong kembali post bersawang ini 😉

Enoshima-Kamakura

Masuk hari ke-5. Hari ni aku dgn Mat Noah akan keluar jao sket dari Tokyo, ke Kamakura. Asalnye bercadang nak ke Mount Fuji, tapi disebabkan ini adelah budget trip, kami bersyukor sahaje dengan Kamakura. Walopon dah plan perjalanan, rupe-rupenye maseh ade jalan yang lebeh mudah dan murah. Alhamdulillah sebab kenal dengan Cikgu bahase Jepun, banyak bende belajar dari die. 😉 Jadi, sebelum ke Kamakura, kteorng perlu ke Enoshima dulu dan menuju ke sebuah pulau comel. Kteorng dinasehati untuk mencube Sotong bakar yg tersedap kat situ, makenye mencari-carilah sotong bakar mane yg paleng sedap dan halal. Abes sume sotong nak dibelinye..huhu..Oleh kerana ia berpulau, jadi kene la lalu jambatan. Ade yg berjoging, catwalk dan berbasikal..yg penteng walo dengan bergolek sekali pon, kite x berpeloh..shiok 😉 bile dah jalan2 naek turun buket sume, baru lah terjumpe sotong bakar yg digembar-gemborkan. Ternyate meleleh air liur dan air mate. Oiiiiishikattaaaaaaaa 😉

Lepas menyantap sotong bakar, kteorng bergegas ke train station seterusnye, Enoden dengan berjalan kaki sebab staion ni company yg laen utk ke Kamakura. Cam LRT dan Komuter. Jao jugak jalan, tapi maseh x letey sebab x berpeloh dan scenery sgt menyejukkan mate. Seperti biase aku akan jadi pelancong yg banyak tanye, jadi habes sume kakak makcik abang jepun yg ade tepi jalan aku sekat sebab nak confirm jalan ke train station tu. Train yg aku naek kali ni laen mcm sket. Kecik dan x berteknologi. Mungken sebab aku skrg berade dlm kawasan pedalaman menghale ke gunung. Bile dah sampai kat Hase Station, kteorng berjalan lagi sampailah ke Gunung Kamakura. Penuh dengan pelancong dan budak2 sekolah. Sejuk, hijau dan bahagie. Sebenarnye yg membuatkan aku lebeh bahagie adelah sebab aku x bekerje. haha…Hilang stress aku ;p

Kat pintu masok Kamakura ade brother penarek beca yg pakai macam pakaian polis gay seksi. Pelek gile. Mule2 ingat cam nak merase naek beca, tp disebabkan kemahalan dan outfit yg mencurigekan, aku bwat2 tukar soalan tanye jalan. Selamat batenku dan sahabatku. Naek atas, sejuuuuk mate. 😉 Mat Noah kene interview siap dapat free goodies lagi. Aku? Aku hanya insan biase. -_-” Dah penat mendaki menuruni, kteorang pi cari patong The Great Buddha plak. Besar gile~ Solat Zohor situ jap. Bukan kat patong tu la. Haiish~ Tibe2 ceroooot-ceroooot perot aku sound aku. Kterng trus kejar kedai makan halal, seperti biase kedai kebab. Tapi kebab ni ade menu nasi. Tokey die berbangse Turki yg boleh bertutor bahase Jepun dan Perancis…gempaaaak~ Atas meje makan siap ade ‘sos cili sambal’ dari Indonesia. Pandai btol panceng. huhu..Ape yg best lagi? Beliau sgt baek, sempat lagi ajar aku cane nak ckp jepun dgn tatabase yg betol, beliau bagi kteorng tumpang bilek atas yg siap dengan sejadah dan al-Quran. Complete. Lepak la dari Maghreb ke Asar. Bahagie btol. Love you Pakcik Kebab Turki Jepun Perancis. XD Dalam kul 8.30 mlm, kteorng jalan ke Hase Station, dan kembali ke Ikebukuro. Home sweet home. Bermakan, bertenet, berlaundry, bersolat dan bertidor sebelah katel awek Australia. ;p Oyasumi nasai~

Advertisements