6th day. Hari yang ditunggutunggu dah sampai. Aku akan jumpe dengan beliau yang aku dah berjanji sejak aku kecik. Ape yang lebih menyeronokkan adelah bile ape yg kite hajat hanye satu tetapi dapat 2 perkara. International Art Event : Design Festa vol. 36 dan Gundam skala 1:1. 😉

banner

Dengan tersengeh panjang, kami bergerak ke Odaiba, kawasan bandar Tokyo Bay. Kalo refer semule pade post GMT+9, melawat atok Gundam di Odaiba adelah tujuan utama kteorng ke Jepun. Memang semangat la tambahan lagi ade art event yg femes di Jepun secare kebetulan. Punye la semangatboleh tahan awal jugak kteorng sampai di Tokyo Big Site, Tokyo International Exhibition Center utk ke event Design Fiesta kali ke 36. 😉

Odaiba ni pulau teknologi buatan manusia. Bile mule2 masok kawasan Odaiba, aku dah terpesone dgn bangunan2 dan landskap kat situ. Keadaan di Odaiba macam Putrajaya. Kawasan baru dan terancang. Di Odaiba byk tempat yg high class tapi x sempat nak pi sume tempat. Walopon  dah nampak kelibat Gundam dari jao mase kat dlm train, kteorng kuatkan semangat utk ke Design Fiesta dulu sampai ke ptg. Sabar yed~ sabar Noah~ huhu…Passion kteorng pade seni pon boleh tahan walopon masing2 x pandai pon berseni, tapi event ni wajib pergi. Dengan harge tiket 800 yen, tak ternilai dengan kehadiran kteorng dari Malaysia utk bersame-same puak2 jepun dan luar negare laen berkongsi nilai kesenian berbentuk digital mahupon manual. 800 yen? Murah sangat dah tu. 😉 Sampai di Tokyo Big Site, lepak2 kat luar dulu sambel tgk ramai yg menunggu bersorangan mahupon berkumpulan. Ade yg tertido. Semangat btol org Jepun ni. Tempat yg sangat luas dari luar buat aku agak berape besar dan berape ramai exhibitors kat dalam tu tgh prepare barang2 dieorng utk kteorng berdue mengalerkan air mate dan air hidung ;p Tepat pukol 10.00 pagi, Design Fiesta bermula! Owh, oleh kerane ramai sgt org menunggu, aku cam “Ni ade sampai esok baru dapat masok ni..” Tetapi, baru teringat yg kterng kat Jepun skrg, mane ade perebutan….sume org berator mcm budak tadika dan pantas. Aku dgn Mat Noah siap ‘terpotong’ barisan dan masih tiade perebutan. Maseh. haha..Bagos la etika dieorng ni.

Dan terkejutlah aku dengan event yg dirancang dan dilaksanekan, lancar dan terbaik. Too many of everything! Ade indoor stage performance, exhibition yg sgt ramai2 gile babas exhibitors seperti dalam gudang yg sgt besar, ade teater, ade outdoor stage performance dan outdoor live art exhibition. Kalo piker balek, ini concept yg same dgn event Urbanscape + event RanTai  kat Kuala Lumpur. Yup, cume Design Fiesta die darab 8 kali lebih grand. So, kalo sblm ni mase aku student aku cume bley masok sekali SAHAJA ke Urbanscape dek duet tak brape nak ade, itu pon sbb aku tumpang perform kat situ, skrg aku dpt pi kat Design Fiesta kire mcm qada’ balek sume Urbanscape+Rantai yg x dapat pi dulu. haha..Puas-puas. Tapi kat sini x de la Hujan, Meet Uncle Hussein mahupun Yuna. ;p

Lepas leteh berpusing 1 section exhibition, (1 section sahaje dulu) kiteorng keluar nak ‘amek angin’ jap. Owh, ade band tgh perfom la..ahaa~ ade org tgh ber‘painting’ atas papan putih yg sgt besar la..ahaaaaaaa 😉 Trus cari minuman berbotol panas dlm vending machine, cari meja, kerusi dan ashtray sebesar lembu. Dudok, sambel tgk performance dari 4Roses, band dari Jepun. Time tu rase mcm, “Ini lah yg aku idam mase aku student dulu..lepak dlm suasane ade org berkarya.” Mungken pengaruh movie Honey & Clover tahun 2006 (Hachimitsu to Kurōbā) kot yg buat aku piker camtu. Walopon nampak mcm aktiviti lagho, tapi aku bersyukor jugak sbb byk nafsu yg aku tahan mase aku student dapat dilangsaikan dalam 8 hari kat Jepun. Heee 😄

Panjang plak kan entry ari ni? x kire..nak cite jgk. Pastu pastu layan exhibition section ke-2 plak sampai lebam kaki dan kering air mate. Sangat artistik org jepon. Marah betol aku. Layan ‘Sand Art’ performance kat ruangan teater buat kteorng rilek stengah jam, sedap je tgk mainan tgn awek jepun bersame pasir2 dan alunan gitar+violin. ~__~ Suke2 (video). Time makan naek top floor, penoh manusie berator panjang. Dan kteorng berator kat bahagian kebab yg semestinye halal. Bile dah dekat mcm nampak ade 2 pekerje tu melayu, dieorng pon tgk kteorng mcm melayu jgk. Time amek order, “guane be, nok orda godio?”, tanye beliau. Hahaha, Kelantan. Lagi sorang org Kemaman, Terengganu. Kelas btol, sampai ke Jepon pon nak berniage lagi. Darah peniage agaknye. Lepak ngan budak kemaman jap, tanye experience, care hidup sume, hadiahkan die Dunhill sekotak buat peneman ganti rokok jepun yg rase mcm angin kosong. Riang beliau. 😉 Pastu kterng berlari ke Diver City, Tokyo mengejar atok Gundam. Sian die letey berdiri tunggu kteorng. Hee 😄

Skala 1 Gundam. Menangis kteorng. Sgt besar dan best. Mungken org laen piker, “Ala, robot je pon..mcm budak2 la..”…yup, minat maseng2 kan. Huhu..Mcm perempuan yg pegi kedai kaen ato pinggan mangkok la. ;p Mujor la kterng sempat jumpe dgn Gundam tu sbb dh agak lewat bile sampai sane. Tak cukop dgn skala 1, ade plak trak kecik sblh skala 1 dibuat khas di Diver City sahaja. Jadi byk la brg gundam limited edition dlm tu. Dah puas tgk, ade plak iklan bgtau ade showroom kat dlm Diver City, berlari plak naek atas. Waaaaaaaaaaa..galeri utk segale gundam ade dlm tu. Amek garfu cucok mate. Make pengsan la aku dgn Mat Noah. Hari yg menggembirekan. Balek, ber-isyak, letak kepale dan mengeroh. Awek hot Australia sblh katel? Tak hirau dh. 😄

Advertisements