Category: Daily Kehidupan Ku dan Mu


Sometimes when you really feel that you had given everything and hold on tightly, there’ll always be some holes that will lead you to make an awful decision….letting go the one you love.

Enjoy a beautiful work by Ryan J Woodward : Thought of you.

 

 

Though I had experienced this situation several times, still, I always hope for the best to come. And you should do the same too. There’s more to life than love 😉

Advertisements

Entah kenape akher-akher ni aku rase pelek. Aku rase nak menules, tapi bukan tentang lukisan, bukan tentang awan dan bulan, bukan puisi atau lagu. Aku da terbiase membebel diluar tapi x biase menaip-bel di dalam. Ape cerite ni? Cite panas ke? Cite budak-budak ke? Cite kelaka ke? Ntah, aku tak decide lagi ape aku nak cite. Aku slalunye terbiase jadi seorang pemikir dalam, tak kire yang masok akal ataupon x masok akal. Dalam otak aku penuh dgn bende-bende pelek pade mase yang same aku tak la pulak layan bende-bende tahyul toyol sume tu. Cume….aku rase aku kurang senang dan pelek. +_+

Sementare ade yang membace cerite ni, aku sarankan bagi yang da biase dengan kehidupan yang teratur dan normal, tutup je la tab blog Yeyed ni. Aku dalam keadaan yang mencurigekan dan tak mau pembace tibe-tibe curige pade diri sendiri pulak. Tidak enak dihidap dibulan puase.

Aku terpiker kenape aku mcm ni. Ape yang aku cari sebenarnye. Kenape Allah s.w.t cipte manusie berpasangan dan saleng memerlukan. Bile ade di tengah bandar kite berjalan seliseh bahu dengan org laen yang kite tak kenal, kite tak kesah. Kenape? Sebab tiade ape-ape hubungan antare kite. Kalo ade pon sebab tarikan jenis yang berlainan. Tapi tak de pulak aku tarik mane-mane gadis.

-_-“

Tibe-tibe bile ade satu percakapan, membawe pade perhubungan, kite rase laen. Antare positif atau pon negatif. Yang positif memang tak ade masaalah la. Kalau negatif macammane? Kenape mau dizaherkan kesedehan pade perkare yang dulunye tak pernah ade? Kenape tak copy paste je proses yang same pade manusie seterusnye? Senang je kan? Agaknye kite terlalu beremosi pade perhubungan yang niatnye salah same sekali sebab bukan tertumpu kepade Allah s.w.t. sahaja. Lillahi ta’ala. Kite lebeh berminat pade ape yang bakal kite dapat nanti disini daripada ape yang kompem kite dapat disane berdasarkan perilaku disini. Mesti ingat aku nak merapu kerapu kan? Ape cerite ni? Cite panas ke? Cite budak-budak ke? Cite kelaka ke? Tak payah tanye la, aku pon x pasti lagi ape bende ni.

Aku jarang-jarang kate bismillah bile nak mule sesuatu, ataupun alhamdulillah bile habes  sesuatu. Tak istighfar bila ade kesulitan. Kenape agaknye? Bile dah jatuh, ditimpe tangge, satu rumah hancor tinggal tiang sebiji due, baru nak teringat Yang Maha Esa. Pastu sedey la bagai, “Kenape la jadi mcm ni…?”. Tapi agak-agaknye ade ke terfiker betol-betol Kenape Jadi Macam Ni?? KENAPEKAH? Ape yang aku perasan, kalo tak ade kesulitan, aku tak berape nak ingat Allah s.w.t. Itulah jawapan pade soalan Kenape tadi. Aha, rupenye aku menaip-bel pasal aku mengeluh rupenye. Dan mengeluh adelah satu pe’el yang ditegah dalam agama Islam.Teruk betol aku ni. Ini peringatan untuk aku supaye aku malu bile aku bace semule post ni, dan tau ade jugak pembace yang degel nak jugak masuk dalam cerite pelek aku ni.

Zaman dulu memang laen, orang terime larangan tanpe bertanye alasan. “Time maghrib jgn duk lua rumah, masok!” Sekarang manusie ade macam-macam jenis dan aku salah seorang yang perlu alasan untuk dilarang dan disaran. Ade yang da terbagitau, ade yang kene cari dan ade jugak yang dilarang untuk dicari. Tapi kebanyakannye diminte untuk dicari. Lebih banyak tahu lebih banyak rase yang tak tahu. Tak pernah rase ke? Bile kite rase kemudahan ade cahaye lampu pade waktu malam sedangkan sekirenye kite tahu sediket tentang cahaye, terlalu banyak cerite tentang cahaye yang kite tak tahu. Ingat senang-senang ke saintis dulu nak hasilkan cahaye pade mentol? Tau ke berape kali sekumpulan manusie mensyurat dan bergadoh semate-mate nak pileh warne Merah untuk tande Berhenti, Kuning untuk Berhati-hati dan Hijau untuk Pergi? Dan kite seperti ‘Peduli apekah aku janji bende da ade dan aku happy?’ Kalaulah kite John yang haselkan mentol tu dulu, pasti kite lebeh HAPPY dari John yang menggune sekarang ni. Berhadapan dengan susah boleh menjamin kebahagian pade mase hadapan. Itu satu conclusion yang aku boleh dapat dengan cahaye lampu isyarat. Tak percaye? Tak kan berjalan dulu baru merangkak? Mane ade bayi kelua ketawe sebelum menanges? K-Drama yang byk happy ending lebeh shiok  dari J-Drama yang ending hero/heroin selalu nak mati je. Altromen kalo minet kedue da kelua power tangan silang die, memang episod kedue terus bley tgk Altromen dengan Resakse pi memancing kat Tasik Kenyer la, episod ketige terus cancel. Ape lah kenikmatan tanpe kesusahan? Kan? Sebab tu cite Doraemon bley lagi pasang kat Malaysia ni sebab orang masih nak tgk kebebalan Nobita menjadi sediket cerdek di akher cerite dengan gajet-gajet Doreamon yang tahyul.

Aku ingat dari awal cerite tadi, isunye adelah aku seorang manusie yang tak bersyukor. Inilah yang membawangkan hatiku sejak beberape hari. Kalaulah Allah s.w.t mintak bayaran untuk setiap nafas, esok belom tentu aku boleh bernafas. Sebanyak mane maksiat yang aku buat tiap-tiap ari, aku maseh boleh makan dan minum, dan akher bulan maseh dapat gaji dll. Banyak betol sifat Maha Pemurah kat sini berbanding sifat Bersyukor kite. Aku la..bukan korang. Aiseymen. Sombong sangat bile dalam keadaan happy, tapi buat muke stadium runtuh bile dapat susah. Tibe-tibe tangan ketar-ketar angkat tadah macam pengemis padahal sebelum tu entah bilenye kaye entah. Dari atas sampai bawah sume loan Allah s.w.t. tanpe bunge. Maha Pemurah dan Maha Adil. Sedekah seringget dapat sepuluh ringget, selawat sekali dapat sepuluh kali return selawat. Permulaan kehidupan itu sendiri pon tak terlarat nak berterime kaseh. Kalo nak dibandingkan ape yang dibuat tiap-tiap ari, aku yang tak adel pade Tuhan. Jadi sujud la tande syukor. Subhanallah.

Keterbalikan bile terlewat

“Aduuuh, ari ni problem lagi…….Padan la dengan muke aku. Suboh pon gajah. Cait~”, itu pon kalo korang piker mcm aku la. Pelek? Tak, sebenarnye korang yang pelek. Hahahahahahahaachum!

 p/s : Harap-harap model gambar ataupon waris yang terperasan boleh memberi kelulusan gambor yang dipertontonkan. Sekadar hiasan ;p

Looking back at the About section, I did say about creating a post of Kuala Terengganu. Well, this is not one of it ;p but can be considered as a sub-topic. I have captured some of the sceneries in Kuala Terengganu that may be normal to me but surreal-eye-candy to others. And yes, I love putting some effects to the picture, so expect some flashy-gloomy photos here. 😉

Palm Trees. Beach. Sky.

Chendering Beach

Girl waiting for her working mom

A Date 😉

A Lonely Mini

Call for Prayer

2 moon and A sun

Beach at Dusk

Marshmallow above the museum

Ghost Lair Tree

Have a drink under the elevated highway

Sleepy Morning

Dance Workshop 😉

seriesofbeach

seriesofcloud

Sorry for less pictures on building, in love more with the nature I guess. These pictures taken with 5MP hand phone camera. Love photography but not yet ready to buy a DSLR for a hobby. ;p

There are reasons to our actions. Sometimes we think that we are going the right way until the road we’ve taken going narrower and dark. We knew that we have to turn back but we kept going. This is what happened to us when we lost our main purpose and objective. We don’t always be the right one and doing the right thing thus making us lonely and clever enough to be stupid, that’s why we need people around us to take us back on the right track. Others have found their driver, when’s yours?

Image

Happy New Year! It’s been months since my last post here. I don’t really have much time in painting and digital designing because I’ve spent more time outside. There’ll be my next painting later on but today I’m gonna serve you a different cuisine. 😉

After being asked by a good friend, I have decided to post  photos of my hometown located in Kuala Terengganu, Malaysia. The shots were taken in two side-by-side villages; Kampung Kubang Parit and Durian Burung. So me and my motorcycle had a morning ride along both villages. Enjoy the power of GREEN guys.

———————————————————————————————————————————————————————

The Good Bridge

The Stare

The Bad Bridge

The Lovely Weenie Birdy

The Pizza Hut ;p

The Good Old Days

The Morning Exercise

The Return

I’m using Nikon D90 and it’s not mine really. I borrowed it from my friend Fahmie Dhoby just to create this post. I can’t even remember the exact settings that I applied. Excuse me for my unawareness. Am not really a photographer after all ;p You can leave a constructive comment if you like regarding the photos or just relax and enjoy the GREEN. 😉 gtg!

%d bloggers like this: