Tag Archive: website


Hadoi, lame plak x update blog ni…da nak abes bulan baru teringat pasal graphic galian. Ni ade 3 lagi sites yg boleh bantu korang sbg designer walopon x bantu aku sgt…hahaha…(da tinggal 20% je sifat designer dlm aku skang ni.. ;p) Sume org ade style maseng2..ini yg aku gune tuk bwat kije2 aku dulu. Harap ade la siket2 dr sini yg boley tolong korang jugak. 😉

http://www.behance.net/

Ni salah satu care nak  marketkan portfolio kite dlm tenet. Unlike other  social portfolio sites, this one actually provide us  with the list of employer. Employer have to pay to  post any pigeon hole in their company. Meaning,  they’re serious to employ any good candidates.  Tak kesah la korang dari mane pon, kalo ade  rezeki, bley je dpt job deal ngan org luar. Paleng  busuk pon bley la dpt job freelance kecik2. 😉 Company yg mencari pon bley tahan femes  jugak. Oleh  itu. register la cepat. Free je kot.

 

http://www.webdesignerwall.com

Yup, cantek  blog nih. Blog die ni da di post merate dlm  internet sbb simple and yet beautifully presented.  Mamat yg handle blog ni org cine dr Toronto. Die  ade 2-3 sites yg die handle, tp site ni yg best. Blog  ni tempat die post sume idea beliau. “A wall of  design ideas, web trends, and tutorials.” ade  tetulis kat atas blog beliau. That’s all about it.  Sume ade. Tutorial beliau byk tang ke CSS,  Photoshop, Illustrator..plus tips2 untuk  melajukan kije sbg seorang designer… Sape yg  minat ngan WordPress pon bley layan die ni, sbb  die sendiri design theme untuk WordPress.  Cekidaut~

 

http://ilovetypography.com/

Mmg ade je yg hyper dan fanatik. Ni la jadinye bile da fanatik ngan typography. Kepale hotak die nak review sume jadah jenis font yg die jumpe! hahah~ Url die pon da bgtau terang2…jd, don’t expect anything other than typo. huhu…Tapi sbb ade org cani la senang kije kite..kalo rase nak tau font ape sesuai utk pakai kat mane, bace je kat sini. Setahu aku die tade bg freebies font, sbb die sndr menjual font2 beliau…tp research die pasal font dapat bantu kite pileh font terbaek untuk sesuatu design. 😉 Sile la mengigau font ye~

 

Advertisements

Dulu awal taon 2004 aku baru kenal dakwat itam. So suke la plak aku melukes gune pen basah. (sblm tu aku conteng2 pakai pensel ngan ballpen je..haha~) Dalam 2006 aku pon korek2, aku scan, aku kaler dlm Photoshop. Time tu da kaler siket da suke plus aku mmg suke simple. Baru2 ni tepiker nak re-kaler balek lukisan tu. Ntah knape aku skrg lagi suke burok dan pudar. Walaaa~ dpt la sekor ikan dan bunge kertas (kot) dgn tema “Maken Lame Maken Burok”. ;p

Sorang kawan penah kate, ” serabut ngan tangkai daun ” ..ha, da buang da. sket. hoho~

Alang2 da mengaler tu, aku cari la lukisan laen memane ade. Aku kotor kan lukisan ni plak. Yeeey! jahanam suda~

Kalu nak tgk yg besar siket dan penuh, sile ke website. Aku da buang kat sane. Dush! Ade dlm section Auxiliary Eldritch. http://www.xyeight.co.cc/portfolio.html

Oho..telupe..website da siap. Bukan aku design(tade mase weeeh~), aku amek owg punye, just nak sumbat2 kije2 aku je. :D

Wohooo~

Penat gile aku tiap2 malam nak siapkan kije2 amal ku untuk ditutoh kedalam website. Asal malam je menyiap sampai sahor. pastu pagi da jadi mcm koala bear, memelok je ‘bantal golek’ atas katel sampai tghari.

Currently website aku nih dlm 40% da siap. Tinggal nak ejust2, masok2, nak bg sedap mate memanjang ajes. Sneak Peak~

Simple kan utk graphic designer mcm aku ni? da design byk sgt website sampai da x de selere nak design website sendiri..janji motif sampai. ;p Kang da siap akan di beri maklum. heee 😀

p/s : cover artwek utk comic illustration dan laen2 tepaksela ditunde sampai website ni siap dulu. huuu~

%d bloggers like this: